• Please review our updated Terms and Rules here
  • Exhibitor application for VCF West 2022 is now open! If you are interested in exhibiting, please fill out the form here.

RLV11 Debugging

bensinc

Experienced Member
Joined
Jul 22, 2014
Messages
58
I'm finally getting around to trying out my RLV11 controller (M8013 + M8014) in my PDP-11/23, but as usual am not having any luck!

I first tried it without changing the address switch settings, just in case I was lucky and they were set to the defaults. Running the diagnostic gave me this:

Code:
.R VRLAC0
VRLAC0.BIN

DRSSM-G2
CVRLA-C-0
CVRLAC RLV11 RL01 DSKLESS DIAGNOSTIC
UNIT IS RLV11
RSTRT ADR 145702
DR>START

CHANGE HW (L)  ? 

NO DEFAULT
CHANGE HW (L)  ? Y

# UNITS (D)  ? 1

UNIT 0
11/23 PROCESSOR (L) Y ? 
BUS ADDRESS (O)  174400 ? 
VECTOR (O)  160 ? 
DRIVE (O)  0 ? 
BR LEVEL (O)  5 ? 

CHANGE SW (L)  ? Y

DROP ON ERROR LIMIT (L) N ? 
AUTOSIZE (L) N ? 

CVRLA DVC FTL ERR  00113 ON UNIT 00 TST 009 SUB 000 PC: 020052
BUS RESET DID NOT CLEAR RLCS
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
EXP'D: 000200 REC'D: 177776

CVRLA DVC FTL ERR  00114 ON UNIT 00 TST 010 SUB 000 PC: 020124
BUS RESET DID NOT CLEAR RLBA
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
EXP'D: 000000 REC'D: 177777

CVRLA DVC FTL ERR  00115 ON UNIT 00 TST 011 SUB 000 PC: 020162
BUS RESET DID NOT CLEAR RLDA
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
EXP'D: 000000 REC'D: 177777

CVRLA DVC FTL ERR  00013 ON UNIT 00 TST 021 SUB 000 PC: 021446
BUS RESET DID NOT CLEAR RLCS
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
EXP'D: 000200 REC'D: 177776

CVRLA DVC FTL ERR  00014 ON UNIT 00 TST 022 SUB 000 PC: 021520
BUS RESET DID NOT CLEAR RLBA
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
EXP'D: 000000 REC'D: 177777

CVRLA DVC FTL ERR  00015 ON UNIT 00 TST 023 SUB 000 PC: 021556
BUS RESET DID NOT CLEAR RLDA
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
EXP'D: 000000 REC'D: 177777

030377
@

After that, I pulled the 8014 and made sure the switch settings matched the documentation, which should be the factory settings, and are the diagnostic program's defaults. I also double checked the switches with my multimeter just in case they were bad (like my old memory board), but they tested fine.

Running the diagnostic with the supposedly factory default settings gave me different errors:

Code:
.R VRLAC0
VRLAC0.BIN

DRSSM-G2
CVRLA-C-0
CVRLAC RLV11 RL01 DSKLESS DIAGNOSTIC
UNIT IS RLV11
RSTRT ADR 145702
DR>START

CHANGE HW (L)  ? Y

# UNITS (D)  ? 1

UNIT 0
11/23 PROCESSOR (L) Y ? 
BUS ADDRESS (O)  174400 ? 
VECTOR (O)  160 ? 
DRIVE (O)  0 ? 
BR LEVEL (O)  5 ? 

CHANGE SW (L)  ? N

CVRLA SYS FTL ERR  00000 ON UNIT 00 TST 001 SUB 000 PC: 017066
CAN NOT ADDRESS RLCS
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
CVRLA SYS FTL ERR  00001 ON UNIT 00 TST 002 SUB 000 PC: 017164
CAN NOT ADDRESS RLBA
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
CVRLA SYS FTL ERR  00002 ON UNIT 00 TST 003 SUB 000 PC: 017262
CAN NOT ADDRESS RLDA
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
CVRLA SYS FTL ERR  00003 ON UNIT 00 TST 004 SUB 000 PC: 017360
CAN NOT ADDRESS RLMP
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
CVRLA SYS FTL ERR  00100 ON UNIT 00 TST 005 SUB 000 PC: 017454
CAN NOT ADDRESS RLCS
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
CVRLA SYS FTL ERR  00101 ON UNIT 00 TST 006 SUB 000 PC: 017550
CAN NOT ADDRESS RLBA
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
CVRLA SYS FTL ERR  00102 ON UNIT 00 TST 007 SUB 000 PC: 017644
CAN NOT ADDRESS RLDA
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0
CVRLA SYS FTL ERR  00103 ON UNIT 00 TST 008 SUB 000 PC: 017740
CAN NOT ADDRESS RLMP
CONTROLLER: 174400  DRIVE: 0

 ILL INTER 004
 PC 017770 PS 000341

 ILL INTER 004
 PC 014460 PS 000005
DR>

To me, it looks like the first run was more correct, as the second run seems to say it can't find the controller at all, though I'm not sure. I know I have the switches set to the factory settings as described in the manual, which should put it at 174400.

I'm not sure where to proceed right now... Anyone have any ideas? Thanks!
 

bensinc

Experienced Member
Joined
Jul 22, 2014
Messages
58
The VRLAC0 diagnostics are just for the controller, and apparently don't need the drive attached. I was going to get that working before actually hooking up the RL02.

But, in the process of messing with this, the entire machine has become very flaky. I removed the controller cards and am now debugging the machine itself again! So for the moment the RL02 is on hold.
 

Qbus

Veteran Member
Joined
Feb 23, 2011
Messages
913
Location
Salisbury Maryland
How are you interfacing to your system? I use just a regular terminal or simple communications program on a computer, are you using one of the PDP-11 GUI systems? Try just using the terminal and see if there are any issues then, won’t be as much fun being limited to just stomping around in ODT but may be informative.
 
Top